Rouwverwerking

Het is niet niks als een dierbare komt te overlijden, de klap wordt nog groter als dit plotseling gebeurt. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Rouwverwerking is dan iets heel belangrijks. Je zou dit kunnen omschrijven als het op de juiste wijze verwerken van de emoties. Dit om weer door te kunnen gaan met je leven, zonder uiteraard dat je de dierbare overledene vergeet.

Stapje voor stapje en in je eigen tempo

Heel veel mensen hebben moeite met het verwerken van verlies. Gelukkig is er begeleiding bij rouwverwerking mogelijk en kan een therapeut je helpen je emoties te verwerken. De therapeut kan je helpen door het geven van tips om zo stapje voor stapje de rouw te verwerken. Dat doe je altijd in je eigen tempo overigens. Iedereen verwerkt rouw op geheel eigen wijze en dus is begeleiding maatwerk. Geen enkel geval is met elkaar te vergelijken. Voor kinderen is het verlies van een dierbare helemaal een verdrietige aangelegenheid. Ook deze groep verdient extra aandacht en kan gebaat zijn bij hulp bij rouwverwerking.

Langer dan een jaar

Rouwverwerking kost tijd en kan langer dan een jaar duren. Het is overigens veel meer dan alleen het voeren van gesprekken. Rouwverwerking kan ook schrijven zijn, je gevoelens toevertrouwen aan het papier. Veel mensen vinden in sporten een uitlaatklep. Doel van rouwverwerking is om emotioneel weer in balans te komen en de volgende stap in je leven te kunnen maken. Want hoe hard ook, het leven gaat wel gewoon door. In alle gevallen vraagt rouwverwerking om een gepersonaliseerde aanpak.

In verschillende fases onder te verdelen

Wel is de rouwverwerking in het algemeen onder te verdelen in verschillende fases. Zo heb je de fase van ontkenning en ongeloof, de fase van boosheid, de fase van onderhandeling, een fase met depressie en een fase van aanvaarding. De verschillende fases lopen overigens vaak dwars door elkaar heen. Rouwverwerking is erg belangrijk. Je moet je emoties een plaats geven en je leven weer oppakken. Hoe moeilijk dit dan ook is.